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Restdaysというイベントがベルギーで年に数回行われるようです。今回、初参加。どういうイベントかというと、Rest.beというサイトでチョイスされたミシュラン1つ星または、それに近いレストラン(15/20点と採点されてあともう少しで1つ星)が2週間だけセットメニューでランチ€38、そしてディナーは€45で3コースです。そのサイトで、レストランによっては、メニューがのっているので、他のレストランと比べる事も可能。私は、今回はStirwenという家から、歩いて15分くらいで行けるこのレストランを予約しました。

アミューズブッシュは、チーズパイ。これが後を引く美味しさ。スープは、ガスパッチョ。ガーリックがかなり利いているのですが、クルトンやキュウリのプチプチ感がよかったです。次に、かにのサラダにはきめ細やかに四角に切ったアボガドやマンゴが入っているんです。そして、メインディッシュはコレーズの仔牛のローストにニースのアーティチョーク、フェンネル、オリーブにレモンタイムジュースのソースでした。この仔牛が柔らかく、野菜達とも良い調和がとれていました。そして、デザートはバニラアイスクリームにイチゴとラズベリーソースでした。終始一貫して味に落ち着きがありました。

このお店の前を何度も通った事があったのに前々気がつきませんでした。良いお店を見つけられてとても嬉しいです。016.gifこのお店は近いうちにリピートしたいと思います。
そして、このイベントは何と12月頃にもう一度あるそうです。今から、楽しみ!!!!


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There are great events in Belgium. This is an another food event. It is called "Restodays" which is organised by restaurant information website. They choose 1 michelin star restaurants and some restaurants haven't got a star yet, but they are very close to the star. Their score are 15/20. RestDays are held for 2 weeks and they serve 3 courses set menu for lunch (€38) and dinner(€45). I chose a restaurant which is very close to our place and their all the dishes on the menu sounded delicious. 006.gif I went to with my husband. The restaurant is called Stirwen. We passed the street but, we haven't noticed the restaurant at all.

Anyway, I would like to explain what we ate at lunch. appetizer was cheese pie sticks which are very tasty. The first dish was gazpacho which was quite garlicky, but it was very taste. Then second dish was Crab salad with avocado and mango salsa. Avocado and mango were diced very finely. The main dish was Veal Roast of Corrèze, Artichokes, fennel, olives from Nice and lemon thyme sauce. Then dessert was Vanilla ice cream with strawberries and raspberry sauce. All dishes were so lovely and consistently. We will definitely try new dishes soon.

It was a great event and I heard that it will be held again in December.. 037.gif I am already looking forward to find new restaurant!

by carrboro | 2012-06-30 07:03 | restaurants
お久しぶりです。週に2回のフランス語も終わり、しっかり頭からフランス語が抜けていくのが分かります。だって、頭から抜けていく音がしますもん。011.gifそれでは、7月中旬から始まる集中講座でまた苦労をするはめになるので、少しは勉強をしなければいけないんですけどねぇ。まずは、フランス語の発音が最大の問題。発音したくても出来ない。いや、練習すれば出来るんでしょうけど…。日本語にない発音がたくさん。そしてアルファベット通りに読もうとすると大間違い。こういう事が苦手意識をさらに強くさせるように思えます。こういう時こそポジティブに考え『私にも出来る』って思えれば少しは状況も変わるのかな?でも、一倍時間がかかるような気がしますが…006.gifま、数年ここに住むんだから、頑張ろうとは思うけど、フランス語が少し落ち着いたら大好きなスペイン語を勉強したーーーい。

最近、何をしているかというと…うちの中で過ごすのが大好きな私。料理をしたり、デザート作ったり、キルトしたり、絵を描いたり、カルトナージュ(厚紙と布で作る箱)もどきを自分で試行錯誤して作ったりしています。ま、料理以外は全て一人でする事なんですけどね。外でのアクティブが非常に少ない。ま、天気もよくなかったりするんですがでも、今年は少しはアクティブに。1度、天気を見ずに外出したら10分ほどで大雨に。それも土砂降りで。家に帰ってきたらずぶぬれでした。

今週は3回ほど、バイクに乗りました。久しぶりに。夕方4時位から乗り始めても外は非常に明るい。iPhoneのアプリのお陰でバイクに乗るのもかなり楽しい。時間、距離、カロリーまで示してくれるんです。もちろん、そのアプリでランニングもやってみました。相変わらず辛いですが、距離が分かったり、カレンダーに運動したというマークがつくだけでなんとなく充実感。今年の夏は、バイクで100キロくらいは乗りたいな〜と思ってます。そして、来年あたりはバイクで2泊3日等の旅行に行きたい。パートナー曰く、ベルギーからパリまで(320km) 行こうと言っていますが、全ては私次第でしょうねぇ。まだ、そんなに体力ないし。でも、この夏少しはロングライドが出来るようになりたいと思っています。

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Since french course finished, my brain totally avoid learning french.... 022.gif I know I should study a little bit otherwise, it must be hard to keep up in the intensive course. However, I always feel I don't like french because of difficult pronunciation and if I want to read the words, some sounds don't pronounce so it is very tricky for me. Many people said french is very beautiful sounds, but I never thought that way. So theses problems made me slow down to learn French. However, I will live here at least few more years so it is the chance to learn so I won't give up. I just need a lit bit motivation. On the other hand, when I've learnt Spanish, I always had curiosities, so I really enjoyed it. One day my french is a bit better, I restart learning Spanish 016.gif.

What am I recently doing? 023.gif I am cooking new recipes, making desserts, quilting and cartonnage (making box with fabric). Yes012.gif, I like doing inside house. But I will try to do some activities outside. Once we didn't check forecast and we went out then all of sudden it rained and soaked. Unbelievable004.gif !!!!
It was unsteady weather in Belgium so I always have to check weather forecast before riding. Now I enjoy more riding because of Iphone application! It is quite amazing... it measures distance, time, calories and cadence. Also I can use for running, too!
This application also recorded my histories in my calendar so I can see my exercises. I would like to ride 100km for a day in the summer. My husband wants to travel by bike from Brussels to Paris (320km). It depends on me. I need more practice so it may be next year?!

by carrboro | 2012-06-18 11:32 | diary
お久しぶりです。先週まではフランス語のテストがあり、その1週間はかなりまじめに勉強しました。015.gifそして、無事合格034.gifしたんですけどね。条件付きです。ま、先生に言われる前にすでに、集中講座にも申し込み済みでいたので9月から次のレベルでやっていけるように頑張ります。004.gif
今回のコースで最初から思った事は授業についていく難しさでした。日本人なので、文法は得意037.gifなのですが、リスニング、会話力が欠乏してる。プラス私の場合は読解力が足りないので授業を受けていても、たまに何をしているのか分からなくなる事がありました。ただ、不合格にはなりたくなかったので、合格した事はすごく嬉しかったです。ま、10日間で50時間のコースに通ってどれだけ上達するのかにもよりますが。056.gif

I finally passed my french exam with conditions last week. I am very happy. 016.gif I've always felt that I had a lots of difficulties in the class. First of all, I can't pronounce words properly. Secondly, I can't make conversation with classmates. Thirdly, I am not good at comprehension. But I am very good at grammar. So when I finished my oral test, my teacher worried that even if I passed the exam, it would be very hard to keep up to next level. It is true. my result was really unbalanced. However, I told my teacher I am going to take an intensive course which is 50 hours for 2 weeks in summer. Well, I hope I can improve my french by September.

さて、フランス語とは別に最近嵌っている事は、何かを作る事。食べ物で最近挑戦した物はこの3つ。クロワッサン、バターチキンとナン、イチゴホワイトチョコムース、あと写真を撮るのを忘れたけど、フォカッチャ。

まずは、クロワッサン。ちょっと、形がいびつになってしまったのですが、大成功です。今までどうしてもきれいな層が出来なかったのとうまく膨らまなかったんです。
その理由としては、まずは、バターと生イーストのせいだと思う。
日本だと生イーストを購入するのも製菓材料店などに行かなければ手に入れるのも難しいんだと思うんだけど、こちらでは普通にスーパーでそれも、50グラム程度の大きさで20セントくらいで売ってるんです。 生イーストは発酵を始める時に時間がかかるんだけど、威力が違う。良く膨らんでくれて驚きます。そして、特にクロワッサンの場合は、層を作る為に生地を伸ばしては、冷蔵庫で冷やす・・・というサイトが多いのですが、あるサイトで冷凍庫で1時間寝かせるというのがあったんです。物は試しにやってみたら・・・。大成功。冷凍庫で寝かせる事によって、イーストの発酵がとまり、生地とバターの混ざり合うのを妨げるそうです。外側がパリッとして、中にたくさんの層ができて思った以上の仕上がりでした。024.gif

次にバターチキン。インド料理にも興味があるのですが良いインド料理のレシピ本に出会ってません。今回は、パートナーがナンまで作りたいという事でパートナーがナンを作ってくれました。
ちなみにこれはガーリックナン。うちにあるホットプレートで焼いて食べたのですが美味しかったです。

最後にストロベリーホワイトチョコムース。
イチゴが思った以上に甘くなかったのでイチゴ、ホワイトチョコとベースにクレームアングレーズ(カスタードクリーム)で作りました。今年はムースをたくさん作ってます。写真を撮るのを忘れたけどマンゴパッションフルーツムースも作ってみました。それは、ミルクと生クリームベースで。美味しかったです。

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Apart from french, I cooked a few new dishes such as croissants, Indian butter chicken and nan, strawberry white chocolate mousse and focaccia. (forgot to take photo.)

I've tried croissants couple of times in USA, but it didn't turn out. For example, it didn't rise well, wasn't flakey and I couldn't see many layers. But I made nice croissants this time. I think butter is good quality here also fresh yeast takes time to work, but it turns out very well. Here you can buy fresh yeast at the supermarket and it costs only 20 cents. It is very convenient. When I made croissants, normally, recipe mentioned cool down dough in hour in the fridge, but I found another recipe which was cool down in the freezer. I just wondered it works or not.013.gif As you see the above photo, I made nice layers and crispy outside. Put into the dough in the freezer has a reason. The yeast stops working under 4C and butter and dough didn't mix. Anyway, I want to try to make more.
We are very interested in Indian food as well. I made butter chicken and my husband made nan. It was a first try to make nan, but it was really good. We actually made garlic nan. Also you can freeze the dough.

I recently made some mousses. Strawberry white choco mousse is based on cream englaise. It was very silky and smooth texture. Also we can get mangos here. I made mango and passion fruit mousse (no photo) turns out well too!

by carrboro | 2012-06-05 21:24 | food