おせち料理/ New years dishes

明けましておめでとうございます。・・・と言うのにはちょっと時間がかなり経ってしまいました。日本では母の手作りのおせち料理をたらふく食べました。海外に住んでると自ら進んでおせちを作ろうという気持ちに全くなりませんが、美味しいものを誰かに作ってもらって食べるのはさらに美味しく感じます。
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子供の頃は、栗きんとんのきんとんの裏ごしをするのが私の仕事でした。今と違って電子レンジもないし、芋が冷たくなると裏ごしするのも時間がかかり、いつも時間との勝負だった事を思い出します。母は、1ヶ月くらい前から、生の栗を買ってそれを甘露煮にしていました。そして、最後に私が作ったきんとんと混ぜてやっと出来上がり。いつも紅白を見ながらやっていました。とっても時間がかかりますが、どんな栗きんとんよりもおいしいので、私もいつか作りたいと思います。006.gif母も、私達の為に、腕によりをかけて全てのおせち料理を作ってくれたようです。いつか? (いつになるのだろうか。)秘伝のレシピを覚えたいと思います。

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お節は家庭によって味が微妙に違うと思いますが、私はやっぱりうちのおせちが一番好きです。お雑煮はすまし汁に紅白のかまぼこ、肉団子、鶏のささみ、しいたけ、おもち、ウズラの卵、みつば、ゆずなどが入ってます。
そして、うちの秘伝の料理の一つに、くわいとはんぺんをすりあわせて団子を作り揚げて、煮て出来たものがあります。これは、家でしか食べた事ない味です。やっぱり、これを食べるとお正月だなとしみじみと感じます。そして、大根と人参のなます、これにもちょっとした工夫がしてありピーナッツを使っています。ピーナッツを使う事で味にこくが出るんですよ。これは、お正月じゃなくても簡単に作れるので、ベルギーに戻ったら作りたいと思ってます。煮物もたくさんのお野菜が入っていて美味しかったです。

ベルギーでは残念ながらまだゆずを見た事がありません。レモンもライムも好きだけれど、ゆずが手に入ったらすごーーく嬉しい。あの繊細な風味は本当に素晴らしいと思います。

We had great new years dishes at my mother's house. She made lots of dishes for us. Some of the dishes remind me of when I was a child. Of course, I had to help my parents to make these dishes then. My main job was making the mashed sweet potatoes which are mixed with chestnuts. My mother prepares this dish in November. She used 2 kg of raw chestnuts and glaced them, then I helped to mash 2 kg of sweet potatoes. She boiled the sweet potatoes, and I mashed them. The first few potatoes were easy to mash, but then it got harder as the potatoes got colder. At that time, we didn't have a microwave so I always had to concentrate on working quickly otherwise it had never ending...021.gif It is time consuming, but tastes much better than shop made. Yes, we made a big quantity, but we normally shared with friends so it went quickly and everybody loves it.

Each family has a little bit different new years dishes which depend on the area. My family's new year dishes are Tokyo style. We make a clear soup and add a meat ball, a piece of chicken, some shitake, fish cakes, rice cakes, cryptotaenia (mitsuba), zest of yuzu (Japanese lemon, very nice flavour). This dish is called "Zouni" and is the first dish of the meal. We eat with vegetable stew, marinated radish and carrots with peanut vinegar sauce, and some seafood.

We were very lucky that we had great dishes that my mother made. I want to learn her great recipes soon.

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by carrboro | 2012-01-08 12:09 | diary