チーズフォンデュ/Cheese fondue


スーパーでグリュイエールチーズとヴァシュラン・フリブルジョワがパックになったフォンデュが売ってます。色々な種類が売っているようですが、私はこれが大好きな組み合わせ。もう、パックになって売っているので本当に簡単に作れて便利です。
なぜか、日本にいる時から私はフォンデュセットがありましたが使う事が殆どなかったのです。アメリカでもまったく使わずじまい。(まぁ、アメリカではフォンデュ用チーズセットは売ってなかったし。)ベルギーに来て使うチャンスが確実に増えつつあります。既に2回ほどうちでフォンデュをしましたよぉ。やっぱり、チーズの味も濃厚だし美味しいような気がします。(自画自賛)016.gif
私は、まだスイスには行った事がないので本場のチーズフォンデュを食べた事がないのですが、スイス人の話しによると、やっぱりかなりのワインが使われて作られるようです。ワイン好きにはたまらないのでしょうが、私は、たぶん、私は食べる前に酔ってしまうと思います。027.gif本当、これでお酒を楽しめる事が出来たら、色々と楽しみが増えるのに・・・って思うけど。ま、仕方ありませんね。体が受け付けないのですから。

今回私が作ったフォンデュは、チーズとミルクで作りました。鍋にガーリックをぬり、その中にチーズとミルクを少しずつ加えて最後にキルシュとナツメグを入れて出来上がり。お野菜、お肉、パンをたっぷりとチーズにつけて食べました。寒い冬には最高の一品でした。

b0213940_23212068.jpg

When I went to a supermarket, I found my favourite cheese fondue which is mixed gruyere and vacherin frinbourgeois. There are very nice cheese for cheese fondue and I love them.

Anyway, I've got a fondue set when I was in Japan, but I didn't have a chance to use it, but now we use it a lot. You just steamed some veges and cut some bread. We also cooked some meat by an an electric fried pan then eat with cheese fondue. It was very delicious.037.gif

I heard from Swiss, cheese fondue is used lot of wine. It must be good taste, but my body can't accept alcohol at all so if they make it by wine, I would get drunk before I eat. So I cooked cheese fondue by milk, but it is still taste good006.gif

[PR]
by carrboro | 2011-11-15 00:03 | food