鰯/Sardines

アメリカに住んでいた時は魚の種類が本当に貧困でした。魚はあるにはあるんですが、日本で見慣れている魚はほとんど魚屋さんで見かける事はありませんでした。逆に言えば色とりどりな魚(トロピカル系)ばかりでした。私は、鰯、鯵、鯖など光物の魚が大好きでアメリカではほとんど食べる事が出来ず、たまに日本食材店で冷凍しめ鯖などを買っていました。専らサーモンばかり魚屋で買ってました。

で、ベルギーに来てからは・・・マルシェで魚が充実してます。鰯を始め、鯖や舌平目も見ます。一応、毎週、魚はマルシェで新鮮であれば買っています。さて、魚ですが魚屋でもちゃんとおろしてくれるようです。でも、私はちゃんと魚をおろして料理をしたいのです。(やはり小さな頃から魚は家でおろすのが当たり前だったので。)父は料理大好きで、暇さえあれば茨城の那珂湊まで車で行って発泡スチロール2、3箱に魚を買ってくる人でした。それをさばいて親戚にお裾分けして。だから、子供ながらにどれが新鮮なお魚か感じ取っていたようで大人になって居酒屋で出てくるお刺身はあまり食べる事が出来ませんでした。

さて、料理の話しですが・・・。今は便利な物で006.gifインターネットさえあれば魚のおろし方も丁寧に説明してくれるし、見よう見まねで3枚おろしてしめ鯖を作ったり今回は鰯の南蛮漬けに挑戦。あと日本人としてやっぱり外せないのがつみれ汁ですよねぇ。ショウガとお味噌の風味がたまりません。

今回は1キロの鰯(約30匹くらい)を頭と内蔵をとって南蛮漬けとつみれ汁を作りました。そうなんです。週末は結構忙しいんですよ。魚を買って来ると。たまに母に電話して色々アドバイスをもらったり030.gif

パートナーは州に最低でも1回は魚を食べたい人なんです。だから、ベルギーに来て魚のレパートリーが増えて嬉しい。魚をさばくのはまだまだだけど、習うより慣れろ!そのうち、うまくなるでしょう。多分・・・。037.gif
b0213940_40772.jpg

Our weekend's custom is going to the farmer's market. We often buy fish such as sardines, sole, mackerel. When we were in USA, we couldn't buy those fish. Most of fish were very colourful skins. (They must be tropical fish.) We used to buy salmon and some frozen marinade mackerel in Japanese shop. My husband wants to eat fish at least once a week.

Anyway, I am very happy to get fish with very similar to Japanese so I will expand my repertoire. When I buy a whole fish at the fishmonger, they will prepare it / they will scale it, cut off the head and gut and debone it. However, I prefer to prepare it myself. My father loved cooking, especially fish. When I was child, we often went to the fish market at seaside. We bought couple of boxes and he always prepared them and gave my relatives. So somehow I learnt which fish is fresh from my childhood. My mom also loves cooking so I sometimes ask my family recipes. 030.gif

It is very difficult for me to prepare it042.gif, but if I look up an internet, I can find how to do it. I am quite busy for preparation every weekends. However, it is very nice to eat Japanese dishes such as sardines ball soup and fried sardines and some vegetables marinade.
I like fish and will do a lot of preparation - Practice makes perfect.

[PR]
by carrboro | 2011-07-17 20:51 | food